Tuesday, December 24, 2013

The Best of 2013 | worker 11811

Δεν ήταν κακή η χρονιά. Το αντίθετο. Όταν είμαι αισιόδοξος νοιώθω ότι η μουσική που παράγεται γίνεται όλο και καλύτερη. Όταν είμαι απαισιόδοξος οτί απλά συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο που πορευόταν πάντα. Αυτή λοιπόν είναι η λίστα μου με τα καλύτερα του 2013. Ήδη έχω εντοπίσει μία μεγάλη σειρά από ελλήψεις και παραλλήψεις. Αλλά πάντα έτσι είναι.
20  Dark Side - Psychic

Τα όρια μεταξύ ηλεκτρονικής μουσικής, ψυχαδέλιας και progressive rock ξαφνικά χάνονται.
19  Fuck Buttons - Slow Focus

Σταδιακά και από δίσκο σε δίσκο η μουσική γίνεται όλο και πιο επεξεργασμένη, όλο και πιο προσβάσιμη. Αλλά πάντα το ίδιο κοφτερή.
18  Quasimoto - Yessir Whatever

Έρχεται από τα παλιά, αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Προθέρμανση για το rock konducta.
17  Emika - DVA

Pop πινελιές αρχίζουν να μπαίνουν στο ψυχρά ηλεκτρονικά τοπία της Emika.
16  Kelela - Cut 4 Me

H underground απάντηση στον Drake? Προφανώς όχι. Απλά δίνει υπόσταση τραγουδιών στους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές ομάδες.
15  Earl Sweatshirt - Doris

Μακράν ό,τι καλύτερο από όλους αυτούς τους νέους σταρ του hip hop. Με υπόσταση και ουσία.
14  Rhye - Woman

Αφού ξεπεράσεις την έκπληξη του ότι είναι άντρας που τραγουδάει, μπορείς να απολαύσεις τον πιο εσωτερικά όμορφο δίσκο του 2013.
13  New Order - Lost Sirens

Μπορεί να μην τους νοιάζει να ακούσουν τι συμβαίνει στο μουσικό σήμερα, μπορεί τα τραγούδια να είναι υπολείμματα, μπορεί να έδιωξαν τον Hooky, αλλά είναι New Order.
12  Thee - Sunday school II: When Church let out

Και ξαφνικά ένα mixtape από το πουθενά μας θυμίζει πόσο καλό μπορεί να είναι το κλασσικό, 'soulful' hip hop. Μακριά από όλα αυτά που απαιτούν οι σημερινές επιταγές.
11  Thundercat - Apocalypse

Ο Thundercat συνεχίζει την πορεία του από εκεί που σταμάτησε με τον προηγούμενο δίσκο του, αλλά καταφέρνει να εστιάσει ακόμα περισσότερο στην ουσία.
10  Nicole Willis - Tortured Soul

Παλιομοδίτικη soul που μπορεί να περηφανεύεται ότι ακούγεται τόσο αυθεντική όσο οι αναφορές της.
09  Vista Chino - Peace

Stoner ή doom, η σκόνη που σηκώνουν οι Vista Chino μπαίνει στα μάτια των πρωην συνοδοιπόρων τους που βρίσκονται κάπου εκεί πίσω...
08  Κόρε Ύδρο - Απλές Ασκήσεις στον Υπαρξισμό

Αυτός ο δίσκος είναι απλά και μόνο προσωπικός. Το να τον βάζεις στο ίδιο πλαίσιο με άλλους δίσκους τον αδικεί αφόρητα. Γιατί πολύ απλά απευθύνεται σε άλλα επίπεδα της ύπαρξής σου.

07  The Boy - American Unicorn

Ο the Boy επανέρχεται με έναν αμιγώς αγγλόφωνο δίσκο, κάνοντας ταυτόχρονα αρκετά καινούργια βήματα. Η πιο όμορφη αναφορά στα '80ς που έχει βγει εδώ και πολύ καιρό.
 06  Kanye West - Yeezus

Πλέον κινείται εκτός συναγωνισμού. Με τον πιο in your face δίσκο του ο Kanye γράφει για μία ακόμα φορά ιστορία. Με διάφορους τρόπους όπως πάντα.
05  Larry Gus - Years not Living

Δουλεμένο και γεμάτο υπέροχες λεπτομέρειες, επιβεβαιώνει την ικανότητα του λάρυγγα να χειρίζεται δεξιοτεχνικά το υλικό του. Μακράν η πιο ολοκληρωμένη του δουλειά.

04 Heliocentrics - 13 Degrees of Reality

Σπουδή στη ρυθμολογία, εθιστική συλλογή από συνθέσεις. Μαζί με το Lp-treatment από τον Gaslamp Killer συνηστά ίσως την πιο ολοκληρωμένη και άρτια μουσική πρόταση της χρονιάς.
02  Forest Swords - Engravings

Βουκολικό και ατμοσφαιρικό, μοναδικό και ιδιαίτερο. όσο και να προσπαθούν οι κατηγοριολάτρεις, ο δίσκος δεν ανήκει πουθενά και οι συγγένειες που του προσάπτουν είναι επιδερμικές.
02  Autre ne Veut - Anxiety

Ο πιο απολαυστικός δίσκος της χρονιάς. Να τον ακούς ξανά και ξανά. Η πιο όμορφη σύνδεση της indie προσέγγισης με το r'n'b που έχει ηχογραφηθεί έως τώρα. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που προσπαθούν.
01  The Knife - Shaking the Habitual

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να αμφισβητήσεις την κυριαρχία τους. Για άλλη μια φορά χαράζουν δρόμους, ακόμα πιο δύσβατους, με ακόμα πιο μεγάλη ανταμοιβή στο τέλος τους. Δρομούς που μοιραία θα ακολουθήσεις ξανά και ξανά. Αλλά προσοχή: είναι πολύ εύκολο να χαθείς.

No comments:

Post a Comment