Monday, December 22, 2014

Yasiin Gaye - Amerigo Gazaway




Kalispera.

 Η αλήθεια είναι έχω να γράψω πολύ καιρό. Ίσως να έχω ξαναπεράσει τέτοιο διάστημα αποχής, αλλά αυτή τη φορά μου φάνηκε πολύ διαφορετικό. Γιατί κάθε φορά ήμουν στο τσακ να γράψω, για πολύ καιρό... Αλλά δεν τύχαινε να έχω ποτέ και το μυαλό και το χρόνο για να γράψω. Για να μην πω ότι έχω ξεχάσει και πως να γράφω. Συνήθως η φάση επιστροφής, είναι αυτοαναφορική, και άλλα τέτοια, αλλά δεν ξέρω αν βολεύει τώρα. Γιατί όλα αλλάζουν πάνω κάτω και μάλλον δεν έχω κάτι σημαντικό να πω. Έχουν μαζευτεί πολλά για τα οποία θα ήθελα να γράψω. Ειδικά στο χώρο του hip hop, όσο και να κλαφτήκαμε για τους δίσκους που δεν βγήκαν στο πρώτο μισό του χρόνου, μια χαρά δισκία βγήκαν στο υπόλοιπο. Επιτέλους εκτίμησα τoυς Run the Jewels και εγώ, προστέθηκε ακόμα ένα αστέρι στη νέα γενιά ( Vince Staples) και κάμποσοι ενδιαφέρον instrumental δίσκοι ακόμα.
 Άλλη ξενέρα, είχα τόσα μισά ποστ, και λόγω φορμάτ είναι σε ένα σκληρό δίσκο κάτι χώρες μακριά. Οπότε θα μιλήσουμε για κάτι άλλο. Μια και όλοι βγάζουν τους δίσκους της χρονιάς, θα μιλήσουμε για έναν καλλιτέχνη που δεν νομίζω να πολυακούστηκε φέτος. Αλλά συγκεντρώνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μόνο και μόνο που ο δίσκος που μάρεσε περισσότερο δεν είναι πλέον διαθέσιμος, έχει το μερτικό του. Τεσπά, επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, ο λόγος για τον Amerigo Gazaway. Και πιο συγκεκριμένα τον Yasiin Gaye. Τι είπα τώρα; Yasiin Bey (Mos Def) και Marvin Gaye, σε έναν φανταστικό δίσκο, ή όπως φαντάστηκε αυτή τη συνεργασία ο κύριος Amerigo Gazaway. Πλην της όμορφης αυτής δουλειάς, μπορείτε να βρείτε και άλλες φανταστικές συνεργασίες, όπως Fela Soul (Fela Kuti – De la Soul). Ο νεαρός παραγωγός συνδυάζει όμορφα τη soul, το funk και το hip hop σε ένα αρμονικά δεμένα σύνολο που φανερώνει την ιδιαίτερη άνεση που έχει στις μίξεις. Ας εστιάσουμε όμως στη “συνεργασία” Yasiin Gaye. Έχουμε λοιπόν δύο σπουδαία όνομάτα. Yasiin Bey, ή Mos Def όπως τον μάθαμε και Marvin Gaye. Ο πρώτος από τους πλέον αγαπητούς MCs που μας έχει χαρίσει από τους πιο αριστουργηματικούς δίσκους του hip-hop, ή του hip-hop που μπορούν να ακούσουν πιο εύκολα και όσοι δεν είναι ιδιαίτερα fan του είδους. Ο δεύτερος από τους πλέον σαμπλαρισμένους καλλιτέχνες για το hip-hop. Οπότε ένας συνδυασμός τους μοιάζει ιδανικός και καθόλου ξένος. Το αξιοσημείωτο στην ιστορία είναι το πλέξιμο που κάνει ο Amerigo Gazaway. Τον πέτυχα μετά από πολλά sessions με αποκλειστικά instrumental δίσκους, από μεγάλα ονόματα, και πραγματικά στάθηκε επάξια απέναντί τους. Ο ίδιος προτιμά τον όρο conceptual albums αντί για απλώς mashup albums. Το αποτέλεσμα ακούγεται σαν μια καλοκουρδισμένη συνεργασία που τονίζει τα θετικά στοιχεία από τον καθένα. Τα κοφτερά verses του Mos Def, και τη βελούδινη φωνή και γκρουβ του Gaye.. Από τους ήχους που άκουσα αρκετά φέτος.

 τσεκάρετε εδω: http://amerigo.bandcamp.com/
 περισσότερα για τη δημιουργία των δίσκων εδώ: http://www.huffingtonpost.com/craig-carpenter/amerigo-gazaway-hip-hop_b_5580394.html



No comments:

Post a Comment