Monday, February 7, 2011

James Blake - James Blake

James Blake

James Blake

(ATLAS, 2011)

Είναι ο δεύτερος δίσκος που σαν τίτλο έχει το όνομα του μουσικού και επίσης δεύτερος συνεχόμενος δίσκος χωρίς τον αγαπημένο μου θόρυβο. Με φίλους που μίλησα και είναι ακόμα στην αγγλία μου είπαν πως γενικά το δισκάκι αυτό έχει αρχίσει και παίζει σχεδόν με την συχνότητα του Blunt. "Μεηνστρημ" λοιπόν και ζητώ συγνώμη προκαταβολικά από όσους νόμιζαν ότι είναι εναλλακτικοί ακούγοντας τον...καλό είναι όμως να τον κρατήσουν, αξίζει χίλιες ακροάσεις..


Όταν έπαισαν οι πρώτες νότες του unluck ξαφνιάστηκα με χαρά, όμως χαλάστηκα σχεδόν ταυτόχρονα με τη φώνη του..."πειραγμένη από υπολογιστή??", σκέφτηκα... Έτσι πέρασε και το Wilhelms Scream που στην πρώτη του ακρόαση κάτι με τράβαγε και κάτι με έδιωχνε. Μέχρι που ήρθε το I Never Learnt to Share με την επαναλαβμανόμενη φράση "My brother and my sister don't speak to me, but I don't blame them" να στοιχειώνει και να μεταμορφώνει την μουσική σε μυσταγωγία..Μετά ξαναγυρνάς από την αρχή, κατανοείς πως ο δίσκος έχει πολλαπλές αναγνωσεις, είναι τόσο εσωστρεφής, δυσνόητος και μοναδικός. Η φωνή, γίνεται όργανο και αρχίζεις να μπαίνεις σε ένα παιχνίδι που ανάλογα με τις αναφορές σου βρίσκεις στοιχεία που αγαπάς και κολλάς (μερικές φορές βρίσκω την Beth Gibbons κάπου στη γωνία, άλλες φορές τον Antony και άλλες gospell πολλές φορές τον Κβήτα).
Τα κομμάτια στέκονται υποβλητικά, αυτοsamplaρονται δίνοντας την αίσθηση, εκείνη που χρειάζεται, για να αναζητήσουμε τον χαμένο χρόνο που τους αξίζει για να μπουν μέσα μας κουρνιάζοντας στην πιο σκοτεινή μας γωνία... Θα το καταφέρουν, με προτεργάτη τη διασκευή του Limit To Your Love.

Είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους δίσκους που έχω ακούσει τα τελευταία 3 χρόνια γιατί καταφέρνει να σε κρύψει από όλα. Να σε κάνει να ακούσεις...χωμένος βαθιά εκεί που μόνο εσύ ξέρεις.

κι όπως πολύ εύστοχα γράφτηκε στο AllGone: Ο Blake έχει ένα μόνιμο “κόμπο” στο λαιμό αλλά αυτό, φαντάζομαι ότι κάνει το album του, τόσο μουδιαστικά ενδιαφέρον. Ακούγοντάς το, θες να σιωπήσεις. Όχι μόνο εσύ αλλά και ό,τι παράγει θόρυβο στο περιβάλλον.


9.0

Those will burn: Wilhelms Scream, I Never Learnt To Share, Give Me My Month, Limit To Your Love, κτλπ



1 comment:

  1. Πολύ όμορφος, εσωτερικός και ψαγμένος δίσκος, αλλά μετά από ένα σημείο δε διψάς για "μουσική"; Εγώ 8 θα του έβαζα (και του έβαλα...)

    ReplyDelete