Tuesday, February 2, 2010

Gil Scott Heron - I am new here

Gil Scott Heron

I'm here now

(XL Recordings, 2010)


Spoken words, soul, dub και άφθονα συναισθήματα. Λέξεις που βγαίνουν από κρυμμένα συρτάρια και σπάνε πάνω στα αυτιά μας. Μπαίνουν μέσα και σε 28 λεπτά καταφέρνουν να σε κάνουν άνω κάτω.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή....Ποιός είναι και τι κάνει ο Heron αν δεν τα γνωρίζετε τα ακούς. Ο δίσκος ουσιαστικά είναι μια γνωριμία με τον ίδιο. Διάφορες διασκευές και μικρόποιήματα πολλά ιντερλούδια συνθέτουν αυτά τα 28 καταπληκτικά λεπτά που μετρώνται στάλα στάλα. Λίγα κομμάτια ξεπερνούν τα 2 λεπτά αλλά το new york is killing me μάλλον ξεπερνά και τα όρια...ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. Πρωτόλεια ηλεκτρονικά στοιχεία μαζί με ακουστικά όργανα και μπάσα (απίστευτοι ήχοι που σε τραντάζουν στο στήθος) συνθέτουν την μουσική του δίσκου που άλλοτε πατάει στην jazz αλλότε στο dub άλλοτε σε ένα ιδιόμορφο spoken word hip hop. Η φωνή του τραχιά σκαλίζει τις δικές του πληγές. Ποιος άραγε μπορεί να αντισταθεί στην ωμότητα από τα λόγια του where did the night go...Κλείνεις τα ματιά και αφήνεις τα 28 λεπτά να γίνουν 56...84.

9.8

Those will burn: On Coming From A Broken Home (Part 1), I'm New Here, Me And The Devil, New York Is Killing Me






2 comments:

  1. Τι δισκάρα είναι αυτή!!!! εγώ νομίζω έχω ήδη φτάσει τα 196' και συνεχίζω! απίστευτος!!!
    btw, ο δίσκος ξεκινάει και τελειώνει με σαμπλάκι από το flashing lights !?!?

    ReplyDelete
  2. είσαι σπουδαγμένος στα του west εσύ..χεχεεε, εγώ δεν το έπιασα...η φωνή του τυπά μπορεί να σε ρίξει στα βαριά ανετα...

    ReplyDelete