Sunday, October 25, 2009

The Very Best - Warm Heart of Africa

The Very Best

Warm Heart Of Africa

(Green Owl, 2009)


Μετά το κορυφαίο mixtape που κυκλοφόρησαν πριν ένα χρόνο οι Very Best επιστρέφουν με τον πρώτο κανονικό τους δίσκο και με τον προφανή τίτλο Warm Heart of Africa. Το πάρτι λοιπόν που ξεκίνησε συνεχίζεται: afro-pop στην καλύτερη εκδοχή της! Μάλιστα, δεδομένης της εμπορικής επιτυχίας των Vampire Weekend οι Very Best έχουν και αρκετές ελπίδες εμπορικά. Παρεμπιπτόντως η ηχητική συγγένεια των δύο groups βρίσκει μία ακόμα έκφρασή της εδώ: μετά από το Cape Cod Kwassa Kwassa από το mixtape, ο Ezra Koenig συμμετέχει στα φωνητικά του ομώνυμου κομματιού. Επίσης, η M.I.A. συμμετέχει στο Rain Dance (την οποία σάμπλαραν εκτεταμένα στο mixtape). Όμορφες και η δύο συμμετοχές, αλλά πραγματικά νομίζω ότι ένα από τα ατού των Very Best είναι ότι δεν καταλαβαίνεις γρι από τους στίχους (εκτός και αν ξέρετε Chichewa, γιατί σε αυτή τη γλώσσα τραγουδάει ο κύριος Esau Mwamwaya) οπότε τα αγγλικά του Ezra και της M.I.A. θα μπορούσαν να λείπουν! Από εκεί και πέρα ο δίσκος είναι απολαυστικός από τη αρχή μέχρι το τέλος: Από το εισαγωγικό Yalira, το σχεδόν υπνωτικό Nsokoto, το Julia που το βλέπω να γίνεται χιτάκι, το τρομερό Kamphopo (σε μία εκδοχή λίγο διαφορετική από αυτή του mixtape) με το sample από το Heart it Races των Architecture in Helsinki να το απογειώνει μέχρι το a cappella Zam'dziko που κλείνει τον δίσκο! Επίσης, το Warm Heart of Africa είναι ότι καλύτερο για αυτή την περίοδο: είναι ικανό να σου δημιουργήσει παραισθήσεις ότι το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμα! Και φανταστείτε, μπαίνουμε στον Νοέμβριο σε λίγο!

8.0

Those will burn: Nsokoto, Julia, Kamphopo with intro, Kada Manja





και το Kamphopo στην εκτέλεση του mixtape:

3 comments:

  1. Η ιστορία της δημιουργίας της μπάντας έχει πλάκα. Ο Γάλλος που μένει στην Αγγλία και συνεργάζεται με τον Σουηδό, πήγε στο second-hand store της γειτονιάς του και βρήκε τον Μαλαουιανό ιδιοκτήτη που έτυχε να παίζει κρουστά και να έχει και φωνάρα... Global band πραγματικά! :-)

    ReplyDelete
  2. σωστά... επομένως υπάρχουν ακόμα λόγοι να πηγαίνουμε στο δισκάδικο της γειτονιάς μας και να μην κατεβάζουμε τα πάντα από το internet... ;-)

    ReplyDelete
  3. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα το second-hand θεωρείται "κάπως", λες και το cd έχει μολυνθεί αν το έχει ακούσει πρώτα κάποιος άλλος ή θα μας κακοχαρακτηρίσουν... Και φυσικά επεκτείνεται και σε όλα τα άλλα αντικείμενα η ίδια νοοτροπία. Ελπίζω ότι αργά ή γρήγορα οι συνθήκες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των second-hand μαγαζιών θέλουν-δεν θέλουν διάφοροι. :-)

    ReplyDelete