Wednesday, September 30, 2009

Raining Pleasure, Abbie Gale (live)


Τις τελευταίες μέρες όσοι μένουμε στη πάτρα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 2 από τα σημαντικότερα ελληνικά αγγλόφωνα γκρουπ σε 2 πολύ ενδιαφέρουσες βραδιές.



Η αρχή έγινε την πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου με αφορμή τα 20 χρόνια των Raining Pleasure (αν και δεν μου βγαίνουν ακριβώς οι προσθαφαιρέσεις) όπου το συγκρότημα γιόρτασε αυτή την επέτειο στον έναν από τους δυο συναυλιακους χώρους της Πάτρας, στη Πολιτεία. Μια τέτοια ξεχωριστή βραδιά δεν θα μπορούσε να μη περιλαμβάνει εκπλήξεις και αυτές ήταν οι συμμέτοχες φίλων καλλιτεχνών της μπάντας με σημαντικότερες αυτές του Βήτα, της Έλλης Πασπαλα και της Δήμητρας Γαλάνη. Αυτό που ζήσαμε εκείνο το βράδυ ήταν κάτι μοναδικό. Το συγκρότημα ήταν σε εξαιρετικά κέφια, συγκεκριμένα ο Βασιλικός έδωσε σόου (η ερμηνευτική του ικανότητα με το χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη, θα το διαπιστώσετε αυτό και με το σόλο που κυκλοφορεί σε πολύ λίγο καιρό) και για ένα δίωρο τα 1500 άτομα που γέμισαν το χώρο το διασκέδασαν δεόντως. Η βραδιά α μη τι άλλο απέκτησε τον εορταστικό χαρακτήρα που μας προϊδέασε. Κανένας δεν έμεινε παραπονούμενος, οι παλιοί χαρντκορ φανς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και τραγούδια και από τα “memory come back” και “nostalgia” αλλά και οι λιγότεροι σκληροπυρηνικοί άκουσαν τα χιτς. Όσο για τις συμμετοχές της, ήταν καταλυτικές ώστε να κάνουν αυτή τη νυχτα πραγματικά ξεχωριστή. Η Δήμητρα Γαλάνη πρώτη και καλύτερη ερμήνευσε άψογα σε ντουέτο με τον Βασιλικό ένα από τα κορυφαία κατά τη γνώμη μου τραγούδια τους, το Kastor Bossa και στη συνέχεια μας παρουσίασε το «Αίνιγμα», ένα τραγούδι που ο δεύτερος έχει γράψει για αυτή. Εξίσου μαγευτική ήταν και η συμμετοχή της Έλλη Πασπαλα που τραγούδησε με το συγκρότημα τα “Noble damme” και “Identical twins” (στη παρέα προστέθηκε και ο David Lynch γνωστός από το «Τρίο (Λαντζιας, Lynch, Πασπαλα)» και χρόνια σύντροφος της σημαντικής αυτής ερμηνεύτριας). Η εμφάνιση του Βήτα έμελε (δυστυχώς) να περάσει απαρατήρητη μιας και ο ex-Stereo Nova δεν ήταν σε ιδιαίτερα κέφια ξεχνώντας συνέχεια τα λόγια του. Το σχόλιο που επικράτησε για τον Βήτα ήταν «τι ανέβηκε στη σκηνή, τι δεν ανέβηκε, το ίδιο». Κρίμα γιατί ερμήνευσε ένα από τα καλύτερα κομμάτια των Nova (και πρωσοπικα αγαπημένο του Βασσιλικου) τον «Εξώστη» από το πρώτο τους αν δε κάνω λάθος, δίσκο.


Μια πραγματικά αξιομνημόνευτη βραδιά δωράκι των Pleasure για τα γενέθλια τους.



Η προσέλευση του κόσμου ήταν απρόσμενα μεγάλη, πολύς κοσμάκης έμεινε απέξω και το γκρουπ την ιδία βραδιά ανακοίνωσε πως όσοι δεν κατάφεραν να τους δουν θα είχαν την ευκαιρία να το κάνουν την επόμενη.




Τρεις μέρες μετά την Πολιτεία, είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα εξίσου σημαντικό ελληνικό γκρουπ τους Abbie Gale, στη πλατεία Γεωργίου στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων γνωστού αριστερού κόμματος. Εμφανιστήκαν στη σκηνή πριν τα Μωρα στη φωτιά (τους οποίους δυστυχώς δεν είδα γιατί έπρεπε να φύγω για δουλειά).



Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη συναυλία αυτή των Abbie Gale για το γεγονός ότι έδωσαν κάποια καινούρια δείγματα του νέου πιο ηλεκτρισμένου ηχητικού προσανατολισμού που ακολουθει η μπάντα με πιο γρήγορες και δυνατές συνθέσεις, όχι μονό μέσα από νέα τραγούδια (τα οποία ήταν όλα τους τουλάχιστον ενδιαφέροντα) αλλά και με κάποιες επανεκτελέσεις παλιότερων σε πιο ηλεκτρισμένο-ροκιζον ύφος. Φυσικά και μας αποζημίωσαν με τα αγαπημένα “Clown”, “Mom”, “Fall” και το, κερασάκι στη τούρτα, “Lovesong” στο όποιο προσκάλεσαν στη σκηνή έναν φίλο, ποιον άλλο, το Βασιλικό, σε ένα από τα highlight του live. Μας αποχαιρέτισαν με την ιστορία του “Danko” και με μια σιωπηλή υπόσχεση πως η συνέχεια θα επιφυλάξει ευχάριστες εκπλήξεις.


No comments:

Post a Comment