Monday, July 6, 2009

Clark - Totems Flare

Clark

Totems Flare

(Warp, 2009)


Νέος δίσκος για τον Άγγλο Chris Clark (κατά κόσμο σκέτο Clark), και νομίζω ότι είναι η καλύτερη δουλειά του ως τώρα. Είναι αισίως η 5η ολοκληρωμένη δουλειά του, και κυκλοφορεί και αυτή όπως και όλες οι προηγούμενες από την Warp. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι μόνο η καλύτερη δουλειά του κ. Clark, αλλά νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο μας έχει έρθει από την αγγλική εταιρία εδώ και πολύ καιρό (οκ, και οι Grizzly Bear ήταν κορυφή, αλλά όπως και να το κάνεις δεν είναι χαρακτηριστική περίπτωση Warp).
Στο Totems Flare λοιπόν, ο Clark δείχνει να απελευθερώνεται. Όταν ηχογραφείς πειραματική μουσική είναι πολύ εύκολο να χάσεις την μπάλα και να καταλήξεις με αποτελέσματα αμφιλεγόμενα, αλλά εδώ έχουμε ακριβώς το αντίθετο: Ο άγγλος μουσικός αναπτύσσει τους πειραματισμούς του, αλλά ταυτόχρονα ο δίσκος ρέει υπέροχα, σε παίρνει μαζί του και σε αναγκάζει να τον ακούς στο repeat (όχι πείτε μου, με πόσους δίσκους της warp το έχετε πάθει αυτό;) Για μια φορά – επιτέλους! – ο όρος IDM αποκτάει πραγματικό νόημα. Μουσική πραγματικά έξυπνη και ουσιαστικά χορευτική. Και ταυτόχρονα πρωτοποριακή.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι σε σημεία έχω την αίσθηση ότι ό δίσκος έχει αναφορές σε κάποιες (σοβαρά μιλάω) black metal ή post-black metal δουλειές. Ακούστε για παράδειγμα το Rainbow Voodoo, κάπου στην μέση της διάρκειάς του (2:15 – 3:00) με τα παραμορφωμένα φωνητικά και το ψυχρό, ταχύτατο beat να θυμίζει το ‘κιθαριστικά beats’ διάφορων μαυροφορεμένων νορβηγών. Ή το Suns of Temper που μοιάζει να βγήκε μέσα από το Perdition City των Ulver…Παραλογίζομαι; Ίσως, αλλά όπως και να έχει το Totems Flare είναι χειμαρρώδες, αλλάζει διαθέσεις και μοτίβα από τη μία στιγμή στην άλλη και δεν σε αφήνει να το αφήσεις με τίποτα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι μέχρι τώρα η χρονιά πάει υπέροχα, με πολλούς καλούς δίσκους. Το Totems Flare μπορεί να μην είναι ο καλύτερος (αλλά μπορεί και να είναι), σίγουρα όμως είναι ο απολαυστικότερος.

8.9

Those will burn: Growls garden, Rainbow Voodoo και το απίστευτο Totem Crackerack.





No comments:

Post a Comment