Friday, June 19, 2009

The Gossip - Music For Men



The Gossip

Music For Men

(Columbia,2009)


Καταρχάς οι gossip με αυτό το δίσκο μου επιβεβαιώνουν μια υποψία που είχα, πως για το 2009, τουλάχιστον, το …“indie rock goes disco” (δες Yeah yeah yeahs, Franz Ferdinand και από πέρυσι το χειμώνα οι Tv on the radio), ωραία μόδα δε λέω, αλλά να μη παραγίνει εντάξει?

Ένα άλμπουμ εφάμιλλο του tonight στον ήχο και στη διάθεση που θέλει να σου μεταδώσει, αλλά όχι στα μηνύματα που θέλει να σου περάσει (φαντάζεστε τον Kapranos να γράφει στίχους για το πόσο ξενέρωτες είναι οι γκόμενες, χούιιιι!), disco punk δηλαδη και λιγο garage για το ξεκαρφωμα και όπως συνέβη με τον δίσκο του «Αλέξη», έτσι και εδώ το music for men μου έκανε εντύπωση από την πρώτη κι’ ολας ακρόαση. Μου άρεσε αμέσως. Χωρίς να είναι κάποιο αριστούργημα, σε αφοπλίζει με την εξωστρέφεια και την αμεσότητα του.

Δεν λείπουν φυσικά οι σουφραζετικές σπόντες της Beth, σαν πιστό riot girl, μας δίνει να καταλάβουμε ότι οι ιδέες της παραμένουν και εδώ (αλλοίμονο) άκρως φεμινιστικές. Από τον τίτλο και μονό του δίσκου έχεις πάρει χαμπάρι. Στη ντεμπούτο της κυκλοφορία σε πολυεθνική εταιρία η πληθωρική ερμηνεύτρια ακούγεται το ίδιο τσαντισμένη αλλά και καυστική προς το ανδρικό φύλο. Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε το 2006 με το standing… . Αυτό που παίζει όμως πραγματικά ρόλο στο music for men, είναι οι άρτιες συνθέσεις τις οποίες υποστηρίζουν επάξια η πολύ καλή rhythm section των gossip. Από την άλλη, είτε σημαίνουν κάτι οι στίχοι για σένα είτε όχι, αυτό που φτάνει στα αυτιά σου είναι ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Αρκετές funk κιθάρες, dfa καμπανάκια από τα παλιά, κάποια στοιχεία που θυμίζουν τις παλιές καλές Le tigre και μια σταράτη ερμηνεία από μια frontwoman που «τα σπάει» (η οποία μπορεί να μην είναι καμία γρηγοριανή οπτασία αλλά αναμφίβολα έχει μια υπέροχη φωνή). Επιπλέον καταφέρνουν να σου μεταδώσουν ένα χορευτικό συναίσθημα χωρίς όμως να χάνουν σε punk attitude.

Πολλοί θα τον αγαπήσουν αυτό το δίσκο αλλά ειδικά αν είσαι κοπέλα θα ξετρελαθείς (όσο πιο τσαντισμένη τόσο περισσότερο). Φαντάσου να τον ακούς πριν από την σαββατιάτικη σου έξοδο, ότι έχεις τσακωθεί με το γκόμενο σου γιατί σήμερα το πρωί ξενοκοιτούσε στ’ αμάξι (το ποτήρι ξεχείλισε, του τα κράταγες από τότε που σας είχε αποκαλέσει το ασθενές φύλο) και ετοιμάζεσαι να κάνεις μια επανάσταση τύπου «girls wanna have fun», αλλά μονό για απόψε που είναι σαββατόβραδο. Από την άλλη ο ανδρικός πληθυσμός θα βρει τον δίσκο διασκεδαστικό έως αρκετά διασκεδαστικό και φυσικά θα τον λατρέψει η gay-λεσβιακή κοινότητα (η οποία έχει «αγκαλιάσει τη Beth και την έχει χαρακτηρίσει icon).

Το music for men είναι μια κλάση ανώτερο από το προκάτοχο του. Εκεί ξεχώριζες αναμφισβήτητα το “listen up” και φυσικά το “standing in the way of control” (το πρώτο single του music... “heavy cross” έχει αρκετές ομοιότητες με την μεγαλύτερη επιτυχία τους ως τώρα). Εδώ σχεδόν όλα τα tracks στέκονται ισάξια μεταξύ τους αν εξαιρέσεις κάπου στη μέση, εκεί μετά το pop goes the world που το άλμπουμ κάνει την κοιλίτσα του (σαν της Beth ένα πράγμα…not, κακία / αν και έμαθα από έγκυρες πηγές πως η Beth δεν είναι πραγματικά χοντρή, απλά έχει μελετήσει μια τεχνική στα άδυτα της Σαουδικής Αραβίας, το περίφημο «τρικ του πυλωρού», ένα κόλπο που μεταχειρίζονται οι φακίρηδες για να κατορθώνουν να εξογκώνουν το στομάχι τους και να το κάνουν να αποκτά δυσανάλογες διαστάσεις.).Τέλος πάντων δεν κατάλαβα ποτέ γιατί μετά το τέταρτο track πρέπει ο καλλιτέχνης να σου σερβίρει σχεδόν πάντα τις πιο αδύναμες συνθέσεις του. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο πως κατάφεραν να κλείσουν τα στόματα αυτών που τους κατηγορούσαν ως one hit wonders αλλά ότι οι Gossip δούλεψαν ένα άλμπουμ που άξιζε το κόπο η αναμονή του και επιτυχαίνουν να ακούγονται εξίσου φρέσκοι όπως και τρία χρόνια πριν με τη διαφορά ότι έβγαλαν ένα πολύ καλύτερο δίσκο.

ΥΓ: Περιττό να αναφέρω ότι ο Rick Rubin κάνει για μια ακόμη φορά θαυματάκια στη παραγωγή. Αυτός ο άνθρωπος σκατά πιάνει και γινεται χρυσάφι (εντάξει, εκτός από την περίπτωση των international noise conspiracy.

7.9

Those will burn: Heavy cross, 8th wonder, love and let love, four letter word


No comments:

Post a Comment