Monday, April 27, 2009

Red Snapper - Pale Blue Dot

Red Snapper

Pale Blue Dot

( Lo Recordings, 2008)


Red Snapper… Αρχές των ‘00s, ατελείωτες ώρες στο σπίτι του Ματθαίου, χωροταξία, τα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης, τσιγάρα, Περαία, photoshop, edit, cut. Πολλές αναμνήσεις και η συνειδητοποίηση ότι ο χρόνος περνάει χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε. Έτσι, σαν μια μνήμη από το παρελθόν ήρθε και αυτό το δισκάκι. Χωρίς προειδοποίηση.
Η ερώτηση λοιπόν είναι: Τι απέγινε η διονυσιακή, χειμαρρώδης, σεξουαλικά φορτισμένη και κινηματογραφικά προσανατολισμένη acid jazz των Making Bones και Our Aim is to Satisfy Red Snapper δέκα χρόνια μετά? Δυστυχώς αποστειρώθηκε, ή καλύτερα για την περίπτωση των Red Snapper, ευνουχίστηκε. Τα beats ακούγονται βαρετά, οι ρυθμοί ανίκανοι να σε κουνήσουν, τα jazz περάσματα ξεπερασμένα. Το παράξενο είναι ότι εκείνοι οι παλιοί δίσκοι, που με ανάγκασαν να ξεθάψω από τα βάθη του σκληρού μου, ακούγονται ακόμα φρέσκοι και υπέροχοι, ενώ τα συστατικά είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά του Pale Blue Dot. Σαν η χρονολογία έκδοσης εκείνων των κομματιών να έχει εντυπωθεί με κάποιο τρόπο στη μουσική τους και όταν αυτή παίζει, η χρονολογία (εκείνη η χρονολογία) αντιδράει με τη μουσική και φτιάχνει μία χωρο-χρονο -φουσκάλα μέσα στην οποία μπορείς να την απολαύσεις. Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται αυτή η ίδια μουσική δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα όταν είναι εντυπωμένη μέσα της η σημερινή χρονολογία. Από την άλλη ίσως να παραλογίζομαι· μπορεί απλά οι Red Snapper να κουράστηκαν ή να έχασαν την έμπνευσή τους.
Η πραγματική ερώτηση όμως είναι: εντάξει, οι Red Snapper, από το χρόνο ή μόνοι τους, αποστειρώθηκαν και ευνουχίστηκαν. Εμείς;

6.2

Those will burn: Brickred

1 comment:

  1. Ωραίο δισκάκι, μου άρεσε πολύ (ίσως επειδή δεν έχω λιώσει τα παλιά των Red Snapper αν και έχω ρίξει ένα αυτί). Το Brickred επικό κομμάτι!

    ReplyDelete